NOLLAPISTE

Nollapiste
Tekijä: Hannu Raittila
Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Siltala (2014)
Saatavuus: Tuote ei tilattavissa.
EUR   28,50
    
Arvostelut:
Kirjailija:
Kustantaja:
Kieli:
Suomi
Sivumäärä:
200 sivua
Asu:
Kovakantinen kirja
Julkaisuvuosi:
2014, 15.09.2014 (lisätietoa)
Tuoteryhmä:
ISBN:
9789522342348

EUR
28,50

Tuote ei tilattavissa.
Nollapistezoom

28.50€ (Alv 10%) 25.91€ (Alv 0%)

Celsius-asteikon nolla on piste, jossa maailma muuttuu. Vesi vaihtaa olomuotoa. Ilmakehän höyry tulee alas lumena ja painanteisiin kerääntynyt neste muuttuu jääksi. Lumiaurat ja pelti alkavat kolista. Hannu Raittilan ennen julkaisemattomien kirjoitusten kokoelma liikkuu nollapisteen molemmilla puolilla. äärimmillään rinnastuvat tähtienvälisen avaruuden kylmyys - kolme kelviniä absoluuttisen nollapisteen yläpuolella - ja Auringon ytimen viidentoista miljoonan asteen kuumuus.

Raittila kirjoittaa Maapallon merivirroista ja tuulijärjestelmistä, jotka siirtävät Auringon tuottamaa lämpöä planeetan ilmastovyöhykkeiden välillä. Lämmin Golfvirta ja Atlantin länsituulet mahdollistivat Euroopan menestystarinan. Grönlannin länsipuolelta tulevan kylmän Labradorin virran ansiosta voitiin puolestaan rahdata miljoonia tonneja Bostonin Wenham Laken jäätä koko 1800-luvun ajan Eurooppaan, Intiaan ja Karibialle.

Parisataa vuotta sitten ihminen todellakin alkoi tuulien ja merivirtojen rinnalla siirtää pohjoisen tuottamaa kylmyyttä etelän kuumuuteen. Luonnonjää on olennainen tekijä globalisaation historiassa. Se oli viljan, teen, kahvin, sokerin ja puuvillan ohella maailmankaupan ensimmäisiä bulkkituotteita. Jään korjuu, rahtaus ja varastointi työllistivät satojatuhansia ihmisiä ennen koneellisen jäähdytyksen keksimistä.

Nollapiste kertoo, kuinka vaihtoehtoisen elämän ikoni Thoreau muutti metsään - kuudentoista mailin päähän Bostonin suurkaupungista - ja koki teollisin menetelmin toteutetun jäänkorjuun kotilammellaan Walden Pondilla talvella 1847-1848. Tavallisen varsinaissuomalaisen pellon kokoisella järvellä rymysi sata miestä ja neljäkymmentä hevosta. Suomalaiset eivät koskaan ryhtyneet saman arvotavaran kauppaan, vaikka sitä olisi ollut saatavissa rajattomasti.

Raittila kertoo kuinka kylmyys ja lämpö ovat vaikuttaneet ihmiskunnan historiassa. Tulen käyttöönotto ja vaatetuksen keksiminen mahdollistivat Homo sapiensin siirtymisen mannerjään reunalle, mammuttiaron riistamaille. Nuotion kivikehästä kehittyi lämpöä hitaasti ja tasaisesti luovuttava uuni. Ylle vedetyistä eläinten nahoista on tullut teknisiä alusvaatteita, älykkäitä väliasuja ja vettä pitäviä mutta hengittäviä kuoritakkeja, jotka säilövät ruumiin tuottaman lämmön ja suojaavat ihmisen ja maailman rajapintaa, ihoa.

Nollapiste muistuttaa tekijänsä aiempaa esseekokoelmaa Ulkona, jossa syvästi henkilökohtainen aines sulautuu yleiseen. Nollapisteenkirjoittaja laskeutuu kahden virkkeen välisen pisteen mukana avaruuden absoluuttisesta kylmyydestä Maapallon termodynamiikkaan ja siitä suoraan ihmisten välisiin suhteisiin joissa inhimillinen lämpö kannattelee kaikkea.


Asiasanat: kirjailijat jää termodynamiikka motiivit kirjoittaminen kirjallisuus taidefilosofia
Tuoteryhmä: Suomalaiset kirjat > Kaunokirjallisuus. Kirjallisuustiede. Kielitiede > Kertomakirjallisuus > Suomenkielinen kertomakirjallisuus


EUR
28,50
Sisäänkirjautuminen
Sisäänkirjautuminen
Rekisteröityminen
Oma tili
Omat tiedot
Omat tilaukset
Omat laskut
Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu
Yhteystiedot
Toimitusehdot